Onderhoud van uw gazon

Maak de grond vrij van onkruid en spit of frees deze ca. 20-25 cm. diep om, meng eventueel kalk door de grond voor een betere structuur.

Egaliseer de grond nu en druk de ondergrond goed aan d.m.v. een rol of gewoon met de voet.  Breng als laatste DCM  VIVIROOT aan, dit is een prima bemesting voor een snelle wortelzetting. Wanneer de grond naar wens ligt, vlak en aangedrukt, dan de graszoden uitrollen, goed aansluiten en aandrukken, loop tijdens het leggen over planken zodat de ondergrond niet onnodig verdicht en het gras niet beschadigd wordt. Dan water geven tot de zode en ondergrond door en doornat zijn en dat blijven herhalen, zeker de eerste weken is dat belangrijk. Pas gelegde graszoden zijn heel gevoelig voor uitdroging, zeker wanneer het warm is, daarom is ook het advies: blijf erbij en besproei op tijd, want ze zijn verdroogd voor u het weet. De eerste weken voorzichtig zijn met betreden van de pas gelegde zoden, gun het gras tijd om vast te groeien.

Na 10 dagen kunt u al voorzichtig gaan maaien, zorg echter wel voor een scherp maaimes en stel de maaier hoger af dan normaal. Na 3 weken is het gazon klaar om op te spelen.

U kunt nu ook beginnen met bemesten.

Lorem

Zuurstof: Zorg dat in het begin van het groeiseizoen voldoende lucht de grond in kan dringen d.m.v. gaatjes prikken, ongeveer 10cm. diep. Dit bevordert de wortelontwikkeling en door de betere drainage van de toplaag heeft mos en ziekte ook minder kans. Een hooiriek is daarbij een handig hulpmiddel en, prik er maar rustig op los!

Maaien: Om een mooie dichte zode te verkrijgen moet u 1 à 2 keer per week maaien. Dan zijn de grassnippers zo kort dat je niet hoeft te ruimen. Let er op dat u het gras niet korter maait dan ongeveer 3 cm.
Bemesten van het gazon gebeurt het hele jaar door, mits men de juiste meststof gebruikt. Wij voorzien u graag van advies.

Sproeien: Een gezond gazon kan goed tegen droogte, maar als het erg lang droog blijft behoudt het gazon bij sproeien beter zijn kleur. Het is beter om een keer in de week goed water te geven dan elke avond een beetje. Vaak sproeien bevordert de groei van onkruid, met name straatgras.

Mos krijgt meer kans als het gras slecht groeit of te kort wordt gemaaid. Oorzaken kunnen zijn: te weinig mest, te weinig zon en/of te veel vocht.
Voorkom mos met de juiste meststoffen.

Ziekten kunnen zich voordoen in uw gazon, en voor een minder mooi beeld zorgen, maar toch herstelt het gras zich bijna steeds vanzelf als u zorgt voor de juiste bemesting!