Onderhoud van uw gazon

Maak de grond vrij van onkruid en spit of frees deze ca. 20-25 cm. diep om, meng eventueel DCM  GROENKALK door de grond voor een betere structuur.
Egaliseer de grond nu en druk de ondergrond goed aan d.m.v. een rol of gewoon met de voet.  Breng als laatste DCM  VIVIROOT aan, ongeveer 2kg per 100m², dit is een prima bemesting voor een snelle wortelzetting. Wanneer de grond naar wens ligt, vlak en aangedrukt, dan de graszoden uitrollen, goed aansluiten en aandrukken, loop tijdens het leggen over planken zodat de ondergrond niet onnodig verdicht en het gras niet beschadigd wordt. Dan water geven tot de zode en ondergrond door en doornat zijn en dat blijven herhalen, zeker de eerste weken is dat belangrijk. Pas gelegde graszoden zijn heel gevoelig voor uitdroging, zeker wanneer het warm is, daarom is ook het advies: blijf er bij en besproei op tijd, want ze zijn verdroogt voor u het weet. De eerste weken voorzichtig zijn met betreden van de pasgelegde zoden, gun het gras tijd om vast te groeien.
Na 10 dagen kunt u al voorzichtig gaan maaien, zorg echter wel voor een scherp maaimes en stel de maaier hoger af dan normaal.
U kunt nu ook beginnen met bemesten.
De DCM gazonmeststoffen hebben wij voor u klaar liggen.Zuurstof: Zorgt dat in het begin van het groeiseizoen voldoende lucht de grond in kan dringen d.m.v. gaatjes prikken, ongeveer 10cm. diep. Dit bevordert de wortelontwikkeling en door de betere drainage van de toplaag heeft mos en ziekte ook minder kans. Een hooiriek is daarbij een handig hulp middel en, prik er maar rustig op los.

Maaien: Om een mooie dichte zode te verkrijgen moet u 1 à 2 keer per week maaien. Dan zijn de grassnippers zo kort dat je niet hoeft te ruimen. Let er op dat u het gras niet korter maait dan ongeveer 3 cm.

Bemesten van het gazon gebeurt het hele jaar door, mits men de juiste meststof gebruikt. Wij voorzien u graag van advies.

Sproeien: Een gezond gazon kan goed tegen droogte, maar als het erg lang droog blijft behoudt het gazon bij sproeien beter zijn kleur. Het is beter om een keer in de week goed water te geven dan elke avond een beetje. Vaak sproeien bevordert de groei van onkruid, met name straatgras.

Mos krijgt meer kans als het gras slecht groeit of te kort wordt gemaaid. Oorzaken kunnen zijn: te weinig mest, te weinig zon en/of te veel vocht.
Voorkom mos met de juiste meststoffen.

Straatgras nestelt zich gemakkelijk op kaal of beschadigde plekken in het gras, vooral bij veel vocht en een goede stikstofvoorziening. Dit grasje laat zich niet chemisch bestrijden, er zijn echter een paar manieren om het aan te pakken:
1. Niet sproeien in een droge periode, deze soorten wortelen zeer ondiep en verdwijnen bij droogte weer vanzelf.
2. Het gras enkele malen tot 10 cm. hoogte laten groeien.
3. Blijft het straatgras het gazon overheersen, dan is omspitten de enige oplossing.

Onkruiden zoals Paardebloem, Weegbree en Klaver kunnen heel goed met groeistoffen bestreden worden.

Ziekten kunnen zich voor doen in uw gazon, en voor een minder mooi beeld zorgen, maar toch herstelt het gras zich bijna steeds vanzelf.!!